Lund, New York, Sydney – läs om Michaelas karriär efter Lunicore!

2022-04-16

Med en examen från Lunds universitet och dessutom ett meriterande arbete på Lunicore är våra alumner eftertraktade på arbetsmarknaden och väl förberedda för arbetslivet. Vi är stolta över att idag finna före detta anställda utspridda över hela världen arbetandes på allt från globala företag till coola startups.

I detta alumnporträtt har vi pratat med Michaela Lundberg som tidigare arbetat med försäljning men även som managementkonsult på Lunicore. Idag arbetar hon som Org. Development Specialist på Klarna i Australien.

“Lunicore var även en fantastisk skola då du får genomföra verkliga projekt men du har stöd och utrymme för att göra misstag, och lära dig av dessa. Dessutom har det varit mycket givande för mig att arbeta med B2B försäljning och skapa kundrelationer så detta har varit en del av nästintill alla mina roller som jag haft sedan dess.”

Hej Michaela! Ge oss en kort presentation av dig själv för att starta upp detta porträtt.

Mitt namn är Michaela Lundberg och jag studerade i Lund mellan 2014-2017. Sedan examen har jag flyttat runt och bland annat bott i New York och Stockholm, och är just nu bosatt i Sydney, Australien där jag jobbar för Klarna.

Vad pluggade du under din tid i Lund?

Jag pluggade pol.kand med inriktning på ekonomi. En mycket bred utbildning om du frågar mig, vilket har passat mig perfekt då jag är en klassisk generalist.

När och med vad arbetade du på Lunicore?

Jag arbetade på Lunicore som B2B säljare under 2015 då vi framförallt jobbade med att driva nya potentiella företagskunder till Lunicores “pipeline”. Under 2016 var jag på utbytesstudier men när jag sedan kom tillbaka till Lund 2016 var det en självklarhet att jag skulle tillbaka till Lunicore. Jag jobbade då som managementkonsult och framförallt med att genomföra marknadsundersökningar och marknadsanalyser för diverse bolag. Bland annat arbetade vi med en finsk apputvecklare som lanserade sin applikation i Sverige.

Vad arbetar du med idag?

Jag har jobbat på Klarna i nästan tre år och trivs som fisken i vattnet. Jag har framförallt jobbat med projektledning inom en rad olika områden, allt från marknadsanalyser, marknadsföring, organisationsprojekt och systemimplementeringar. Min titel är Org. Development Specialist, vilket har inneburit en rad olika roller för min del, men i huvudsak projektledning.

Vad innebär det att vara Org. Development Specialist på ett företag som Klarna?

Min nuvarande roll varierar något enormt, och ingen dag är den andra lik. Att arbeta för en nylanserad marknad innebär nästan att jobba för en startup och naturligt exponeras för många delar av bolaget. Det jag älskar med min nuvarande roll är den snabba arbetstakten och variationen i arbetet, samt att man som Klarna-anställd äger sin egna utveckling. Jag lär mig något nytt på jobbet varje dag och min roll förändras konstant. I dagsläget jobbar jag framförallt med att hålla i utbildningar och onboarding, samt marknadsföring, mestadels B2B, och min arbetstid är ungefär 50/50 fördelad mellan dessa två huvudområden. Det bästa med mitt jobb är att jag arbetar mycket med människor, både partners, kunder, leverantörer men även anställda.

Hur har din karriärresa sett ut från Lunicore till Klarna?

Jag jobbade på Lunicore fram till min examen 2017 för att därefter ta mig an arbetslivet. Jag minns min sista intervju med den Svenska Handelskammaren i New York som jag hade på Lunicores kontor. Den gick vägen, och efter examen flyttade jag över Atlanten för att göra praktik på Handelskammaren. Jag arbetade framförallt med kommunikation, näringsliv och marknadsföring, samt med att bygga mitt nätverk. Det var här jag för första gången kom i kontakt med Klarna och blev framförallt inspirerad av varumärket, den snabba tillväxten och expansionen och möjligheterna som kom med detta. I slutet av min praktik sökte jag tre tjänster på Klarna och fick en junior tjänst inom vad som kallas Merchant Onboarding där jag hjälpte företag att börja sälja med Klarna. Efter detta gick det fort, jag bytte roll första gången efter fyra månader och idag, nästan tre år senare, har jag blivit omflyttad till vårt Sydney kontor där jag framförallt arbetar med organisationsutveckling, marknadsföring (framförallt B2B) samt håller i utbildningar.

Vad för erfarenheter och lärdomar från din tid på Lunicore har du haft mest nytta av i ditt yrkesliv?

Min tid på Lunicore har varit till en enorm hjälp för min karriär. Till att börja med, har det varit mycket värdefullt att förstå vad det innebär att jobba som konsult, arbeta på timme och leverera utefter det. Det var även en fantastisk skola då du får genomföra verkliga projekt men du har stöd och utrymme för att göra misstag, och lära dig av dessa. Dessutom har det varit mycket givande för mig att arbeta med B2B försäljning och skapa kundrelationer så detta har varit en del av nästintill alla mina roller som jag haft sedan dess.

På vilket sätt skulle du säga att Lunicore har hjälpt dig i din karriär?

En mycket konkret aspekt där Lunicore har varit till stor hjälp för mig är just den roll jag hade som managementkonsult då jag fick lära mig att genomföra marknadsanalyser och implementationer av rekommendationer. Min roll på Klarna har inneburit projekt just som detta och jag har haft stor lärdom av att arbeta på detta sätt. Dessutom har Lunicore lärt mig hanterandet av kundrelationer, framförallt inom B2B.

Vad var roligast med att arbeta på Lunicore?

Det absolut roligaste på Lunicore var att jobba tillsammans med några av mina bästa vänner i Lund. Det var helt fantastiskt att gå igenom hela Lunicore-skolan tillsammans med dem, göra misstag och lära sig av dessa. Jag minns när jag och Fredrik Välme jobbade tillsammans och vid flera tillfällen satt i en situation som vi trodde var omöjlig att lösa – det bästa var när vi tog oss igenom det tillsammans och levererade till kunden. Vi lärde oss så mycket, men hade framförallt så roligt tillsammans.

Har du något kul minne du vill dela med dig av?

Jag har så många kul minnen! Bland annat minns jag lanseringen av Helsingborgskontoret när flera av mina vänner och kollegor fick stå i rampljuset, mitt första säljmöte någonsin som vi hade med Arla i skåne, och (självklart) sommarfesten, för att bara nämna några.

Innan vi avslutar, ge oss en kort pitch om varför alla borde söka jobb på Lunicore!

Alla borde få chansen att testa sina vingar innan de ger sig ut i arbetslivet efter examen. Inte bara för att lära sig hur en genomför marknadsanalyser, driver projekt och håller i säljpitchar (vilket jag lärde mig på Lunicore), utan för att du även kommer att träffa vänner för livet, begå misstag, växa som person och bygga ett helt fantastiskt nätverk.