Så lockar ni morgondagens talanger

2024-04-19

Morgondagens mest begåvade kommer inte acceptera företagsvärlden i sin traditionella form. Antingen måste chefer anpassa sig efter detta, eller så kommer unga talanger utnyttja er tills de har tillräckligt inflytande för att själva genomdriva förändring.

Stora konsultfirmor och renommerade bolag som inte är proaktiva riskerar att reduceras till en stämpel på LinkedIn-profilen i de ungas ögon. En stämpel de utnyttjar för att öppna dörren till en framtid som förkastar samma bolags traditionella syn på arbetsplatsen.

Medan företag står oreformerade ger toppresterande människor sin lojalitet åt personlig utveckling och förverkligande av en bättre framtid, exempelvis genom fossilfria lösningar. Lojalitet till företaget förblir då instrumentell – ett verktyg för att häva sig fram i det karriärlandskap talangen slutligen vill omvandla.

Förutsättningarna skiftar snabbt

På Lunicore Student Consulting har vi sett de hungrigaste studenterna från Lunds universitet samlas under slutet av sina utbildningar. En slående observation vi sammanfattar bäst i ordet “livsstil”. Förutsättningarna och kraven för vår generation har skiftat snabbt och ser idag annorlunda ut, jämfört med bara från vår egen grundskole- och gymnasietid. Hur stor är då skillnaden om vi jämför med äldre strukturer? 

Varje ung person du intervjuar har följt världens mest drivna och unika människor som visar sin tillvaro på sociala medier. De har tagit universitetsexamen hemifrån köksbordet. De har lyssnat på timslånga podcasts med Googles vd och tror på idén att få betalt för sin prestation istället för sin tid. Givetvis har de hört entreprenörer i mångmiljardklass avslöja sina metoder, streamat Nordpolens smältande isar i högupplöst video och de har välgrundade drömmar om ökad frihet genom passiv inkomst. Dessutom har de välbetalda vänner som jobbar på distans från semesterparadis. 

Teknologin i ständig förändring

Lägg därtill att de använder alltmer avancerade verktyg för att outsourca det onödiga och fokusera på det utvecklande. Förresten, är ovanstående skrivet av ChatGPT och översatt med DeepL? Spelar ingen roll. Den nya verkligheten är här för att stanna. 

Att den teknologiska framgången stormar fram med raska steg är ingen nyhet. Men hur vi integrerar den nya teknologin i arbetsdagen kan se ut på olika sätt, baserat på hur lätt vi anpassar våra rutiner. Den unga generationen är flexibel och snabb. De har ett sug efter att använda sig av allt som gör rutinmässiga uppgifter enklare. Artificiell intelligens som gör din PowerPoint åt dig? Sign me up. Artificiell intelligens som gör mötets punktlista till en fin utskriven text? Absolut. 

För att vara relevanta i AI-eran, behöver juniora konsulter utveckla både tekniska och mjuka färdigheter. Kunskap inom dataanalys, maskininlärning och AI-etik blir alltmer värdefull. Detta är kunskaper som unga människor ständigt utbildas i och det kan leda till att de i vissa aspekter kan vara mer värdeskapande för kunder än deras seniora motparter. Samtidigt är förmågan att kritiskt tänka, lösa problem och kommunicera med kunder ovärderlig. 

Talangen når sin fulla potential med AI

I linje med att jobbet ska leda till självutveckling måste arbetsuppgifterna vara utmanande. Begreppet “hundår”, som många associerar med en karriär på stora konsultfirmor, är inte lockande. Dessa nybörjaruppgifter låter talangen helst göras av en smart algoritm. Då finns det tid kvar till de frågor och uppdrag som kräver mer tankekraft, kreativitet och samarbete. Missförstå inte – att låta vissa saker göras av AI betyder inte att individen är lat eller slarvig. Tvärtom krävs att man tänker mycket noggrant på vilken input man ger till algoritmen, då input styr output.

För att leverera till punkt och pricka det talangen vill få ut ur en AI-applikation kräver att man matar in exakt rätt information. Och är det inte just det som är det roliga med en presentation, en artikel eller en uppsats? Att fundera på vad kärnan i ditt budskap är, vilken ton du ska anamma för målgruppen och hur strukturen bör se ut? 

Se AI som en personlig assistent och välkomna den i teamet för att kunna utnyttja varje individs potential till fullo. En junior konsult har drivet att bevisa sig, att få ta sig an utmanande frågeställningar och se utvecklingen från dag till dag. Låt dem inte enbart jobba med repetitiva, outvecklande uppgifter – då byter de jobb på ett ögonblick. 

Erbjuda ett högre syfte

Dagens ledare måste hitta sätt att förena det bästa av det gamla med den oundvikliga utvecklingen. Lägg inte kraft på att hålla emot. Integrera istället det nya på ett sätt som gynnar alla. Vi gör det gärna tillsammans med er. 

Vill du ha genuin lojalitet och långa anställningstider? Erbjud ett autentiskt syfte. Det räcker inte med floskler i stilrent typsnitt på hemsidan eller smältande glaciärer i företagspresentationen.

Vill du komma åt hela potentialen hos de unga? Släpp lös den nya tidens möjligheter med distansarbete, teknologi och ökad autonomi.

VAD KAN VI HJÄLPA ER ATT UPPNÅ?

Kontakta Sveriges ledande studentkonsultbolag och definiera er framtid tillsammans med Lunicore. Skicka en förfrågan, så återkopplar vi snarast.

Få Lunicore Featured Insights

Featured Insights är våra senaste insikter om affärskritiska frågor som företagsledare ställs inför idag. Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev och få färska insikter från några av Sveriges främsta studenter om framtidens frågeställningar.

Du har nu prenumererat!