“Styrkan i att vara orädd och nyfiken” – möt vår alumn Alma!

2022-04-16

Med en examen från Lunds universitet och dessutom ett meriterande arbete på Lunicore är våra alumner eftertraktade på arbetsmarknaden och väl förberedda för arbetslivet. Vi är stolta över att idag finna före detta anställda utspridda över hela världen arbetandes på allt från globala företag till coola startups.

I detta alumnporträtt har vi pratat med Alma Bergil, tidigare kommunikationskonsult på Lunicore som idag arbetar som projektledare för alumnirelationer på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

“På Lunicore får du jobba i spännande projekt med roliga företag och samtidigt ha stort inflytande över din roll och utveckling, det är en otrolig språngbräda in i arbetslivet. ”

Hej Alma! Kan du ge oss en kort beskrivning av dig själv till att börja med?

Jag heter Alma Bergil är 27 år och bor i Malmö. Jag gillar att havsbada (till och med i januari) och dricka kaffe på mina favorithak. 

Vad har du för utbildning?

Jag har en kandidatexamen i psykologi. Under min utbildning var jag intresserad av hur psykologisk förståelse kan användas för att skapa god kommunikation och driva förändringsarbete.

Du arbetade även på Lunicore under din studietid, vad gjorde du då? 

Precis, jag var anställd som kommunikationskonsult under ett år mellan 2018/19. Under min tid på Lunicore arbetade jag med kommunikationens sanna bredd: allt från att utveckla företags internkommunikation till att kommunicera hållbarhetsinsatser och jobba strategiskt såväl som operativt med sociala kanaler.

Vart hittar vi dig arbetandes idag?

Jag är projektledare för alumnirelationer på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, ett jobb som präglas av kommunikation och samverkan.

Hur har din yrkesväg sett ut från det att du slutade på Lunicore till där du är idag? 

Jag tog examen och slutade på Lunicore i samma veva. Direkt efter examen började jag frilansa som kommunikatör – en möjlighet som gavs genom min erfarenhet på Lunicore. Att vara egen var fantastiskt roligt och lärorikt. Baksidan var att det ibland var lite ensamt, så en bit in på förra hösten hoppade jag på tjänsten jag har idag. 

Vad innebär ditt arbete som projektledare idag? 

Jag jobbar med nätverk, kommunikation och samverkan mellan universitetet och det omgivande samhället. Mitt uppdrag handlar mycket om att vara kreativ och strategisk kring förebyggande, uppföljande och engagerande insatser för långsiktiga relationer. Inser ofta att det är klurigt att få till en one-liner som beskriver mitt jobb, men det är en vardag där jag får vara påhittig kring koncept och kommunikation – det älskar jag! 

Är det några erfarenheter & lärdomar som du har tagit med dig från Lunicore som du anser att du har haft nytta av i din karriär?

Att driva projekt från idé till leverans helt klart. Det är otroligt lärorikt att äga processen och allt vad den innebär med företagskontakt, problemlösning och samarbeten. Erfarenheten av att jobba i tvärvetenskapliga team är också grym. I ett projekt kompletterade jag och min ingenjörskollega varandra sömlöst: där den enes kompetens sinade tog den andras vid. Jag lärde mig massor av det samarbetet (fråga mig om supply chains!) och genom henne fick jag dessutom syn på egna kompetenser som jag nog hade tagit lite för givna. 

Hur har Lunicore varit en katalysator för din karriär? 

Framförallt den praktiska erfarenheten i att leda projekt, skapa kreativa lösningar och vara lyhörd på kunders behov. Lunicore bidrar dock med mer än projekterfarenhet: jag fick möjlighet att föreläsa och hålla workshops internt och blev senare erbjuden en annan spännande tjänst inom företaget. På Lunicore får du jobba i spännande projekt med roliga företag och samtidigt ha stort inflytande över din roll och utveckling, det är en otrolig språngbräda in i arbetslivet. 

Vad tyckte du var det bästa med att arbeta på Lunicore? 

Den kollegiala energin! Det var en varm famn att kliva in på kontoret varje gång: där fanns alltid någon att dricka kaffe med, bolla idéer eller bedöma den mentala hälsan hos fiskarna i akvariet med. På Lunicore lärde jag känna inspirerande personer som idag är både goda vänner och som jag samarbetar med i min yrkesroll. Lunicore har lärt mig styrkan i att vara orädd och nyfiken. 

Har du något roligt minne du ville dela med dig utav? 

Hmm wow, jag hade faktiskt kul varenda dag med det gänget. Jag kommer ihåg första gången jag skulle träffa kollegorna, det var på en kick-off och vi skulle bowla. Till saken hör att det inte är min starkaste aktivitet, men jag såg fram emot att hänga med alla. Vid ett tillfälle tog jag sats för att slänga iväg klotet och lyckades på nåt sätt slänga det rakt bakåt i lokalen istället för framåt. Jag såg hur mina lagkamrater förvånande men artigt svalde skratt, höjde händerna för high-fives och uppmuntrande sa ”riktigt starkt försök!”. Då kände jag att detta är i alla fall en arbetsplats med himla schysst folk.

Som avslutning: presentera en kort pitch om varför en borde söka jobb på Lunicore!

Den praktiska erfarenheten är guld! Min akademiska bakgrund är väldigt teoretisk, det var först i projekt på Lunicore som det tydligt klarnade hur jag kunde applicera kunskapen i en yrkesroll. Lunicore är en arbetsplats som är otroligt lyhörd på sina konsulter, de vill hjälpa dig utvecklas. Efter ett projekt inom internkommunikation sa att jag gärna önskade jobba med extern kommunikation i nästa. Någon vecka senare fick jag förslag på ett projekt inom just det område jag var nyfiken på. För dig som ännu inte sökt till Lunicore: vilken lyx att ha den spännande resan framför dig!