Vad händer efter Lunicore? Vi har pratat med alumnen Robert Bagge!

2022-04-16

Med en examen från Lunds universitet och dessutom ett meriterande arbete på Lunicore är våra alumner eftertraktade på arbetsmarknaden och väl förberedda för arbetslivet. Vi är stolta över att idag finna före detta anställda utspridda över hela världen arbetandes på allt från globala företag till coola startups. 

I detta alumniporträtt har vi pratat med Robert Bagge, tidigare ansvarig för Lunicores affärsben IT, som idag arbetar som partner engineer på Facebook i London.

“Det året var utan tvekan ett av de mest lärorika åren i mitt liv!”

Hej Robert! Vi backar bandet och tar det från början: vad studerade du på Lunds universitet?

Jag pluggade till civilingenjör inom informations- och kommunikationsteknik med en masterspecialisering inom användbarhet och design.

När började du på Lunicore och vad arbetade du med? 

Jag började på Lunicore våren 2012, då som Androidutvecklare. Jag vill minnas att vi höll på att bygga ett socialt nätverk för hästälskare på den tiden. Ett halvår senare gick jag över till rollen som Affärsområdeschef inom IT som då innefattade en blandning av projektledning, sälj och brandsläckning. Det året var utan tvekan ett av de mest lärorika åren i mitt liv! Efter att ha varit iväg på utbytesstudier i Xiamen i Kina, kom jag tillbaka till Lunicore igen och jobbade då som Affärsutvecklare under mitt sista år i Lund. Fokus då var att hjälpa ledningsgruppen med att ta fram en ny säljstrategi för IT-projekt.

Hur har din karriär efter Lunicore sett ut?

Efter studierna låg jag i valet och kvalet med om jag skulle fortsätta på en mer affärsinriktad karriär eller om jag skulle ta ett steg tillbaka och fokusera mer tekniskt till en början. Jag landade tillslut på att en teknisk bana var rätt för mig och började på ett Software Engineering Graduate Program på ThoughtWorks i London. Efter några år på ThoughtWorks där höjdpunkterna var 4 månader som Coach på vårt Grad scheme i Indien samt ett år på Kroo, en startup bank med fokus på sociala transaktioner, var det dags att röra på sig igen. Sedan ett drygt ett år tillbaka jobbar jag som Partner Engineer på Facebook i London.

Vad innebär det att arbeta som Partner Engineer på ett stort företag som Facebook? 

I min nuvarande roll är jag Tech Lead i ett internt team på Facebook som bygger affärssystem för Facebook Partnerships, vilket är den organisation som har hand om många av Facebooks B2B relationer. Mitt team fungerar nästan som en intern konsultfirma där vi bygger system, dataverktyg och affärsprocesser för att Partnerships ska kunna arbeta effektivt och växa till nästa nivå.

Hur har ditt arbete på Lunicore hjälpt dig i din karriär? 

Genom att få lösa riktiga problem, för riktiga människor, som betalar riktiga pengar för det har jag fått en hel uppsjö värdefulla lärdomar och lärt mig mycket om ansvarstagande. Möjligheten att lära mig det redan under studietiden har utan tvekan gjort att jag har haft ett försprång under mina första år i arbetslivet.

Har du något extra roligt minne från Lunicore som du vill dela med dig av? 

“Det visade sig att han hade lovat att köpa en segelbåt av en av våra kunder…”

Ja alltså, var börjar man… Vi hade ett sjukt roligt gäng som jobbade där och det var många stunder på och kring kontoret. Några bröllop och ett antal 30-årsfester senare kan testamentera till de vänskaperna vi byggde upp där.

Arbetsmässigt kommer jag ihåg en säljtävling som VDn, Björn Strid, hade lyst ut för oss i ledningsgruppen. Premissen var simpel – den som sålde in mest konsulttimmar under en månad fick en splitterny iPad. Jag blev supertaggad och började sälja så mycket jag kunde. När det var några dagar kvar på tävlingen insåg jag och Anders, en av de andra konsultcheferna, att vi låg lika. Tävlingen intensifierades och när jag med några timmar kvar av tävlingen lyckades sälja in två timmar gräsklippning till en av de kunderna jag hade bäst relation med trodde jag att segern var säkrad. Kom in på kontoret nästa morgon och möttes av Anders med världens största leende. Det visade sig att han hade lovat att köpa en segelbåt av en av våra kunder om vi kunde bygga deras hemsida. En segelbåt! Om det var värt iPaden får Anders berätta om…

Slutligen, kan du ge oss en kort pitch om varför alla borde arbeta på Lunicore? 

Som jag nämnde tidigare så finns det ingen bättre lärare än att göra något på riktigt. Oavsett om det innebär att bygga en app eller att göra en marknadsundersökning så finns det alltid riktiga människor på andra sidan som har sina egna förväntningar på resultaten. Den situationen är helt enkelt en oslagbar utmaning om du vill ta ett steg närmre arbetslivet! Att dessutom få göra det med grymma människor kring dig är ett privilegium på alla sätt.